by Alin Nicolescu

Primul tort facut de mine

Salutare cititorule!
Se pare ca vin momente in viata unui om cand vrea sa faca mai mult sau macar sa incerce.
Asa am considerat si eu ca e momentul in care trebuie sa invat sa fac prajituri.
Si prima mea tentativa a fost un tort si cred ca a iesit mult mai bine decat ma asteptam tinand seama ca e chiar prima data si am facut totul de unul singur.
Totusi la partea de „design” mai am ceva de lucru, dar la gust a iesit PERFECT!
Pentru cine doreste si reteta o las aici:
Se iau 12 oua si se separa albusurile de galbenus.
Se mixeaza bine albusurile pana acestea se fac spuma (stiti voi faza cu „intorci oala cu capul in jos si nu cade nimic”).
Se pun 14 linguri de zahar, si se mixeaza in continuare.
Se adauga apoi si cele 12 galbenusi in care se pune si o canita de ulei si putin bicarbonat (in care se pune putina apa, se amesteca pana se dizolva si se toarna in vas) ca sa creasca mai bine compozitia.
Apoi se mixeaza in continuare.
Apoi se pun 17 – 18 linguri de faina si se amesteca bine pana se omogenizeaza.
Se mai adauga si o lingura sau doua de cacao asa pudrata peste faina si se amesteca continuu.
De data asta se poate amesteca si cu mana ca na cu mixerul probabil e mai greu acum.
Se pregateste o tava se tapeteaza cu hartie speciala pe fundul si pe laturile acesteia ca sa nu se lipeasca, sa pune toata compozitia si apoi se baga la cuptor.
Se tine cam 30 de minute la 200 de grade si evident pe la jumatatea timpului se intoarce.
Veti sti ca este gata atunci cand apasati pe blat si revine imediat in sus ca un fel de burete.


Acum sa vedem cum facem crema de umplutura:
Se pun intr-o oala mai mica 300 grame de ciocolata alba sau neagra ori cu lapte ori amaruie dar fara sa aiba in ea capucino. rom. sau alte chestii.
Peste ciocolata se adauga 350 grame de frisca (din ala la cutie)
Si se pune la foc mic si se amesteca in continuu ca sa nu se lipeasca ciocolata sau mai rau sa nu se arda.

Dupa ce este gata se duce la rece si se lasa cateva ore. Apoi se tine chiar la congelator vreo ora sau doua.

Odata scoasa de la congelator se mai adauga peste ea 300 ml de frisca si se amesteca bine cu mixerul la fel ca in imagine.

Mai avem sa facem siropul:
Intr-o oala mai marisoara se pun cam 2 litri de apa si 350 grame de zahar si se amesteca pana ce zaharul se dizolva si apa fierbe.

Se lasa la racit si la final se pune esenta de rom. de vanilie, portocale (dupa preferinte).

Acum facem frisca (Alba) pentru ornat.
Se ia restul de frisca din cutie si se mixeaza pana creste mult si devine pufoasa incat daca ai intoarce vasul nu ar pica.

Acum sa o incepem aranjamentul.
Se ia blatul se taie in 3 parti egale – evident orizontal pe toata lungimea lui nicidecum vertical.
:))
Se pune pe tava ce urmeaza sa stea tot tortul prima bucata de blat se insiropeaza bine si apoi punem primul strat de crema.


Pentru usurinta se poate intinde ori cu un cutit cu lama lata ori si mai bine cu o cartela de telefon public. Si la cofetarie la fel se foloseste!
Apoi la fel cu a doua bucata si la final cea de sus.

Daca ramane crema si pt ea ok, daca nu doar insiropam si apoi punem frisca alba.
Practic aici este vorba de pricepere si de design.

Tot tortul se da cu frisca roata si la final pentru cei ce au se pune frisca intr-un „posh” – o chestie din aia pe care apesi si iese frisca in diferite modele (aveline) si evident ornezi dupa imaginatie!
Eu nu am mai avut destula frisca sa dau si al doilea strat asa ca doar am scris pe el.
In mare cam asta este.

Succes!

Multumiri Georgianei Nicolescu aka sora mea -aka „marea cofetareasa” de la care am invatat reteta!

Comentează